Topic: Вместо графы "национальность"
На початку 1990-х Верховна Рада ліквідувала графу ”національність” у нових українських паспортах. Чотири роки тому, коли я отримував документ, сфотографувався для нього у вишиванці. Тобто зазначив свою національну належність таким-от чисто українським символом.
Як виявилося, сфотографуватися на паспорт у вишиванці зручно. Більшість клерків з установ, де потрібно пред’являти документ, одразу переходять на українську. Ставляться з повагою, швидше запам’ятовують. Та й питання вирішувати хоч трохи, але легше. Навіть якщо це мені здається — все одно приємно.
Згодом дізнався, що я не один такий. Десь півроку тому преса розповіла про схожу історію з одним із активістів за повернення до паспорта графи ”національність” депутатом Львівської облради Ростиславом Новоженцем. Він звернувся до паспортного столу із проханням записати в паспорті національність. Однак канцеляристи відмовили. Тоді депутат сфотографувався у вишиванці, таким чином себе ідентифікуючи.
Недавно я був в одній компанії із працівницею столичного паспортного столу. Вона розказала, що останні два роки чимало людей фотографуються на паспорт у вишиванках. У неї склалося враження, що це перетворюється на тенденцію.
Отже, якщо вам незабаром виповниться 16, 25 чи 45 років — фотографуйтеся в них. Нині шерег організацій, зокрема молодіжних, розпочинає кампанію за повернення до паспорта графи ”національність”. Фото у вишиванках будуть першим кроком на цьому шляху.